استفاده از مهر در ايران با ورود مغول‌ها آغاز شد

به گزارش ميراث آريا(chtn) به نقل از روابط عمومي موزه ملي ايران، عمادالدين شيخ‌الحکمايي در شانزدهمين نشست تخصصي موزه ملي ايران با عنوان«تحول معناي مهرکردن در دوره ايلخاني» اظهار داشت: مهر در تمدن بشري همزاد هويت اقتصادي و سياسي انسان است و نمونه‏هاي فراوان و متنوع مهر در کاوشهاي باستان‏شناسي از کهن‏ترين ادوار تمدني در حوزه ايران و بين‌النهرين به دست آمده است. اين واژه در زبان پهلوي «مدر» در اوستا «مذرا» و در سنسکريت «مدرا» است.

عضو موسسه باستان‌شناسي دانشگاه تهران افزود: واژه مهر دايره معنايي وسيعي دارد و نيز واژه‏هاي بسياري بر معناي مهرکردن دلالت دارند. برخي از اين موارد به تفاوت نام‏گذاري در زبان‌هاي فارسي، عربي، مغولي و ترکي، هندي و برخي به کاربردهاي متفاوت و تحول معنايي کلمه در دوره‏هاي مختلف باز مي‏گردد.

وي تصريح کرد: با ورود مغولها به حوزه تمدن اسلام و ايران، نقطه عطف و مرحله نوين استفاده گسترده از مهر و اثر آن بر کاغذ آغاز مي‏شود. تا پيش از اين دوره، براي محفوظ و محرمانه نگه‏داشتن نوشته‌ها و جلوگيري از تغيير و تبديل آن‌ها از مهرکردن سر نامه بهره گرفته مي‏شده.

شيخ‌الحکمايي افزود: در اين دوره، تاييد متن فرامين تنها به وسيله طغرا و توقيع انجام مي‏شد و بديهي است در اين دوره رنگ و شکل و اندازه و زبان و جاي مهر زدن مفاهيم جديدي را وارد اين عرصه کرد که بيشتر آن‌ها وارداتي است و در پيشينه تمدن اسلام و ايران سابقه‏اي ندارد.

وي با بيان اين که مغولها مهر را تمغا، بيلکا و بيلگو مي‏گفتند، اظهار داشت: تمغا معنايي وسيع داشته و در دوره‏هاي مختلف هرگونه معاني علامت و نشاني، داغ ، امضا، توقيع، طغرا و نوعي ماليات را هم در بر مي‏گرفته و در تاريخ بيهقي نيز يک‏بار اين واژه به صورت نشان طمغا به کار رفته است.

عضو موسسه باستان‌شناسي دانشگاه تهران افزود: تمغا در دوره مغول و ايلخاني بيشتر به معناي اثر مهر بر کاغذ و مشابه آن بوده و متناسب با رنگ آن، نام و کاربردي متفاوت داشته است.
/119

انتهای پیام/

کد خبر 1390101354